Keravan musiikkiopisto, Keravan tanssiopisto, Keravan kuvataidekoulu: Taidetivoli Keravalla

Tivolikaupunki Keravan taiteen perusopetuksen oppilaitokset ovat järjestäneet Opetusministeriön Kärkihakkeena Taidetivolia päiväkodeissa. Taidetivoli -hankkeessa järjestetään päiväkoteihin taidekaruselleja. Taidekaruselleja järjestävät Keravan kuvataidekoulu, Keravan musiikkiopisto ja Keravan tanssiopisto. Keravan musiikkiopisto on hankkeen pääkoordinaattori. Hankkeessa yhteistyökumppanina on Keravan kasvatus- ja opetustoimi.
Ensimmäinen Taidetivoli on toteutunut syksystä 2016 kevääseen 2017. Taidetivolit jatkuvat yhä, uusin kierros alkaa tammikuussa 2019. Kunkin vuoden aikana hankkeessa on ollut mukana kuusi päiväkotia. Näissä päiväkodeissa on keskeistä lasten kielitausta ja erityistarpeet. Toimintaan osallistuvien lasten määrä on yhteensä 70 lasta/lukukausi. Vuoden 2018 loppuun mennessä karuselleihin on osallistunut noin 350 päiväkotilasta. Yksi taidekaruselli on kestoltaan 12 tuntia.
Taidekarusellit ovat musiikki-tanssikaruselli, tanssi-kuvataidekaruselli ja kuvataide-musiikkikaruselli. Taiteen perusopetusta antavat taideopettajat toimivat kahden opettajan työpareina ja yhdistävät eri taiteenaloja kussakin taidekarusellissa. Toimintaa kohdennetaan painotetusti monikulttuurisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille. Päiväkodit on valikoitu yhteistyössä Keravan varhaiskasvatuksen kanssa. Taidekarusellit ovat lapsille maksuttomia.
Hanke tutustuttaa lapset taiteen perusopetukseen ja tuo keravalaista harrastustoimintaa päiväkoteihin. Taidekarusellitoiminta on taiteen perusopetuksen varhaisiän kasvatusta.
Hankkeen tulosten arvioinnin perusteella taidekaruselli on rikastuttanut lasten kokemusmaailmaa: taidetuokiot harjaannuttavat lasten keskittymiskykyä, taidemusiikin, liikkeen ja kädentaitojen yhdistäminen antaa lapsille uusia keinoja ilmaista itseään. Onnistumiskokemukset tukevat positiivisen minäkuvan kehittymistä. Lisäksi taideopetus on kehittää lasten ryhmässä toimimisen taitoja. Yhteistyö taiteen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kanssa laajentaa ja monipuolistaa varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjä.

Comments are closed.